ostani doma

Prijedlog zakona koji će doista pomoći blokiranim i ovršenim građanima Istaknuto

Politika Napisao/la  Četvrtak, 09 Travanj 2020 07:16 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
MOST PREDLAŽE ZAKON KOJIM BI SE POMOGLO 230 000 BLOKIRANIH GRAĐANA

 

Petrov: Most u hitnu saborsku proceduru upućuje zakon kojim bi nastupio moratorij na ovrhe dok traje epidemija, a državni minimalci bili izuzeti od ovrhe

Zagreb, 3. travnja 2020. – Most je danas u hitnu saborsku proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjenama ovršnog zakona, kojim predlaže moratorij na ovrhe dok traje epidemija, te da državni minimalci budu izuzeti od ovrhe, kako bi čak 230 000 blokiranih građana pokušalo prebroditi ovu krizu.

O ovome je danas u Hrvatskom saboru u ime Kluba Mosta NL govorio predsjednik Mosta Božo Petrov:

“Već 10 godina uporno guramo na marginu našeg društva ovaj problem 230 tisuća blokiranih građana, o kojima država uopće ne brine, zanemaruje i gura na rub opstanka, a položaj im je zbog pandemije, još bezizlazniji. Nažalost, Vlada nije ispunila svoja obećanja o donošenju novog Ovršnog zakona, a obzirom na prijedloge koje je davala u Hrvatskom saboru, taj zakon i ne bi bio od velike pomoći. Sada kad je nastupila kriza, Vlada je opet gluha na vapaje ovršenih i očito ih namjerava prepustiti sudbini”, upozorio je Petrov.

 Petrov je podsjetio da su neke državi, poput Slovenije, reagirale brzo i promptno, uvodeći moratorij na ovrhe, a hrvatska Vlada mudro šuti.

“Neovisno o tome što u Hrvatskoj vladi nema baš sluha za ovršene, Most predlaže izmjene Ovršnog zakona, jer smatramo da blokirani građani, isto kao i gospodarstvo, imaju u ovoj sveopćoj krizi pravo na predah i moratorij. Naše zakonske izmjene dat će privremenu mogućnost odgode ovrhe zbog posebnih okolnosti koje su nastupile zbog epidemije koronavirusa. Također, predložit ćemo u Ovršnom zakonu da se od ovrhe izuzmu plaće radnika čije je financiranje trenutno na sebe preuzela država. Jednostavno, nije pošteno ni logično da se netko namiruje na sredstvima za plaće radnika koje daje država kao akt nacionalne solidarnosti i za koja ćemo se još i zadužiti”, objasnio je Petrov.

Petrov je podsjetio da Most osim ovog prijedloga zakona, u saborsku proceduru upućuje i paket od sedam zakonskih prijedloga vezano za gospodarske mjere Mosta koje bi trebale pomoći u borbi s krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa.

Objavio: MOST NL

Pročitano 855 puta

Facebook

Simbol obrane

toranj 302x906 29 1 2016

Udbina mjesto posebnog pijeteta

Tko zaboravi svoje mučenike i sam će biti zaboravljen....

Iz fotogalerije

mnk_krbava-21.jpg

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina