ostani doma

Stanova nema, ili ipak ima? Stanova nema, ili ipak ima?

Zašto u Udbini nema stanova za mlade hrvatske obitelji? Istaknuto

Politika Napisao/la  Četvrtak, 26 Ožujak 2015 22:47 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Udbina, nakon više upita o problemu stambenog zbrinjavanja Hrvata na području Općine Udbina i samom mjestu Udbina odlučili smo pokrenuti ovu temu.

Činjenica je da Udbina raspolaže dosta velikim stambenim fondom koji je na žalost dan na korištenje određenim osobama sukladno Zakonu o stanarskom pravu. Korisnici stanova po navedenom zakonu trebali bi prebivati u svojim stanovima a ne ih iznajmljivati ili držati neuseljene. Naravno u samom ugovoru sa krajnjim korisnicima stanova stoji i klauzula kojom se korisnik obvezuje i boraviti u navedenom stanu. Do sada u praksi više od 90 % korisnika ne boravi u stanovima osim ljeti kada im to odgovara zbog jeftinijeg ljetovanja, pa se tako ključevi određenih stanova nalaze i kod donačelnika Općine Udbina i savjetnika načelnika, a taj isti kada korisnik stana dogovori najam daje ključ stana i ubire najamninu.

Navesti ćemo i jedan primjer, recimo u ul. Stjepana Radića (nasuprot Općine), gdje korisnik stana i nositelj stanarskog prava nikada od pobjedničke akcije “Oluja“ nije došao u Udbinu, postaje korisnik stana na osnovu stanarskog prava. Stan je po donačelniku općine iznajmljivan nekoliko puta za određene novčane iznose. Postavlja se pitanje kako je osoba koja nikada nakon 05.08.1995. godine, nije nogom stupila u RH-a, preuzela ključeve stana i potpisala ugovor sa regionalnim uredom za stambeno zbrinjavanje.

Ironija čitave situacije sa stambenim zbrinjavanjem s osnove stanarskoga prava je u tome da se izvršenim provjerama prebivališta od strane policije, u nekoliko navrata utvrdi osnova za brisanje sa mjesta prebivališta ali regionalni ured za stambeno zbrinjavanje ne ukida pravo na korištenje stana s osnove stanarskoga prava iako bi to morao učiniti.

Gledajući prema popisu stanovništva od 2011. godine, stvarna nacionalna manjina u Udbini su u biti Hrvati a ne Srbi pa iz tog razloga i imamo donačelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda koji se bori za prava Hrvata jer upravo za to je i izabran, ili bi tako trebalo biti!!

Pročitano 4382 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 26 Ožujak 2015 22:51

Facebook

Simbol obrane

toranj 302x906 29 1 2016

Udbina mjesto posebnog pijeteta

Tko zaboravi svoje mučenike i sam će biti zaboravljen....

Iz fotogalerije

mnk_krbava-57.jpg

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina