Sunday, June 13, 2021

ostani doma

Zašto Udbina treba postati mjesto posebnog pijeteta Istaknuto

Udbina - Mjesto posebnog pijeteta Napisao/la  Četvrtak, 12 Ožujak 2015 12:39 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDBINA – MJESTO POSEBNOG PIJETETA

POVIJESNI TEMELJ ZA PROGLAŠENJE UDBINE MJESTOM POSEBNOG PIJETETA

Uvod

Podno same Udbine 09. rujna 1493. godine odigrala se povijesna Krbavska bitka koja je imala katastrofalne posljedice za hrvatski narod, ne samo na području Like već i puno šire. Lika je nakon Krbavske bitke demografski opustošena i ekonomski uništena. Posljedice Krbavske bitke i enormnih gubitaka hrvatskih snaga na kraju će rezultirati pogubnim posljedicama za hrvatski narod ne samo na ovim područjima već i puno šire (Dalmacija i Slavonija).

Proglašenjem Udbine mjestom posebnog pijeteta odajemo počast strahotama koje je prošao hrvatski narod nakon Krbavske bitke, a posebnu počast odajemo preko 10 000 hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili u obrani Like od najezde turskih osvajača.

Recenzija prof.dr.sc Josipa Jurčevića

Prema mišljenju niza povjesničara različitih generacija, među stradavanjima na području Udbine, daleko najdublje negativne posljedice na cijelu hrvatsku nacionalnu povijest imala je Krbavska bitka koja se zbila u samo jednom danu – 9. rujna 1493. godine.

Općenito gledajući, bilo je to razdoblje velikih osmanlijskih osvajačkih i pljačkaških pohoda na području jugoistočne i srednje Europe. Tako je i nekoliko tjedana prije Krbavske bitke, Jakub-paša upravitelj Bosanskog pašaluka krenuo s približno osam tisuća vojnika na pljačkaški pohod u Hrvatsku i Štajersku. Osmanlijske postrojbe su prodirale smjerom preko Une i Kupe te su najprije opljačkale područje Celja i Ptuja, a na povratku prema Bosni nastavili su pljačkati i hrvatska područja od Hrvatskog Zagorja do gradića Modruša.

Hrvatski ban Derenčin odlučio je spriječiti povratak Jakub-paše s plijenom u Bosanski pašaluk, pa je stoga okupio hrvatske feudalne velikaše i njihove postrojbe. Hrvatske su snage imale približno tri tisuće konjanika i dvije tisuće pješaka te šest do osam tisuća slabo naoružanih i neuvježbanih seljaka. Nakon neuspješnih pregovora i raspoređivanja postrojbi, bitka se zametnula ujutro 9. rujna 1493. na Krbavskom polju. Zbog podcjenjivanja umorne osmanlijske vojske i katastrofalne taktike, hrvatske su postrojbe istoga dana potpuno potučene; dio je ubijen, dio je odveden u roblje a bijegom se spasilo tek nekoliko stotina Hrvata.

Većina povjesničara smatra da je Krbavska bitka jedna od najpresudnijih bitaka u cijeloj hrvatskoj povijesti, jer je politički i demografski predstavljala početak novog, tragičnog razdoblja hrvatske povijesti. Na Krbavskom polju je sasječen veliki broj hrvatskih velikaša te je Hrvatska ostala dugoročno obezglavljena, što je u narednim stoljećima bitno olakšavalo političku i drugačiju dezintegraciju te strane dominacije na hrvatskom prostoru. U Krbavskoj bitki je slomljena ionako slaba povezanost hrvatskih zemalja, kao i unutarnja snaga obrane hrvatskog teritorija pred osmanlijskim i drugim posezanjima, te je narednih stoljeća Hrvatska bila podređena Habsburškoj monarhiji, u koju je Hrvatska ušla nakon skorog (1526. g.) ugarsko-hrvatskog sloma na Mohačkom polju.

Na Krbavskom polju je započeo dugi proces demografske pustoši i migracija na području Like i drugih središnjih dijelova Hrvatske, što je taj prostor učinilo nestabilnim, nesigurnim i nerazvijenim u dugom nizu stoljeća. Osim gubitka velikog broja života na Krbavskom polju, u narednim stoljećima je autohtono stanovništvo središnje Hrvatske stradavalo u brojnim oružanim sukobima ili je bježalo prema jadranskoj obali i u smjeru zapadu, a djelomično je nadomještano iz različitih dijelova Osmanlijskog carstva.

Prema tome, tragični poraz na Krbavskom polju bio je povijesna prijelomnica i dubinski uzrok višestoljetnih stradavanja i problema na području Udbine i cijele Like, ali i povijesna prijelomnica za sudbinu cijele Hrvatske na kojoj su se lomili i susretali različiti moćni civilizacijski i eurospki interesi.

Prema tome, Udbina objektivno predstavlja istaknuto mjesto posebnog pijeteta u zavičajnom, regionalnom, nacionalnom i europskom smislu. Ova činjenica nažalost do sada nije imala odgovarajuću prepoznatljivost ni na zavičajnoj razini, a kamoli u nacionalnom i europskom kontekstu. Stoga, zbog iznimno teških višestoljetnih povijesnih iskustava te još više radi bolje budućnosti, Udbini je nužno potrebna lokalna razina upravljačke samosvijesti, koja će i formalno Udbinu proglasiti mjestom posebnog pijeteta.

Značenje pijeteta

Pijetet, latinski »pietas«, neprevodiv je pojam. Izriče štovanje, pobožnost, dužnost, ljubav. Najvažnije u tom pojmu jest to da se odnosi uvijek na nešto sveto, uzvišeno, nedodirljivo. U tom smislu pijetet se također odnosi i na pokojnike, posebice na one pokojnike koji su nevino stradali, koji su nevine žrtve nasilja, rata. Stoga je pijetet prema pokojnicima, prema žrtvama dokaz humanosti. Čovjek bi se bez pijeteta pretvorio u zvijer, društvo bez pijeteta u zvjerinjak, jer za takvog čovjeka, za takvo društvo, ne bi postojalo ništa sveto, ništa uzvišeno.

Udbina mjesto posebnog pijeteta

Proglašenjem Udbine mjestom posebnog pijeteta, dobiva se temelj za opstanak hrvatskoga naroda na području Udbine. Institucije lokalne uprave i samouprave te državne institucije dužne su se prema Udbini odnositi sa osobitim senzibilitetom zbog patnje i stradanja hrvatskoga naroda.

Udbina bi bila drugo mjesto u Republici Hrvatskoj nakon Grada Vukovara, koje je proglašeno mjestom posebnog pijeteta. Ekonomski aspekt Udbine kao mjesta posebnog pijeteta bio bi i te kako vidljiv kroz turizam i promociju Udbine kao mjesta posebnog pijeteta. Udbina kao mjesto posebnog pijeteta zauzela bi svoje mjesto i u školskim udžbenicima što samo po sebi pruža velike mogućnosti. Naravno i kroz projekte europskih fondova za turizam i kulturu Udbina treba i može iskoristiti priliku za promidžbu ne samo u Hrvatskoj već i puno šire.

Što bi trebalo unijeti u statut Općine Udbina

 

Udbina je mjesto posebnog pijeteta zbog patnje, stradanja i žrtve hrvatskoga naroda za vrijeme i nakon Krbavske bitke

 

 

 

 

                                                                                                                             U ime inicijative

 

                                                                                                                                Mario Adrinek

Pročitano 2327 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 26 Svi 2015 23:21

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina