Sunday, June 13, 2021

ostani doma

Kronika događanja - Od početne zamisli do natječaja za projekt

CHM od ideje do projekta Napisao/la  Petak, 13 Veljača 2015 20:25 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ideju o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini zamislio je i prvi iznio u javnost gospićko–senjski biskup mons. dr. Mile Bogović 2002. godine. Na sastancima s raznim državnim dužnosnicima često je govorio o potrebi da se na Krbavi obilježi naše veliko stradanje 9. rujna 1493., što su prethodni naraštaji propustili zbog raznih povijesnih

okolnosti, a što je naša velika narodna obveza. Ideja je naišla na plodno tlo u Ličko-senjskoj županiji, kod državnih dužnosnika i u državnim tijelima, u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj te u nacionalnim kulturnim ustanovama u čije područje djelovanja pripada ovo pitanje. Donosimo slijed najvažnijih događaja koji su doveli do osmišljavanja i organiziranja ove akcije u pojedinim područjima društvenog i vjerskog života.

6. travnja 2002. u Gospiću izložena ideja predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću. Predsjedniku Tomčiću, za vrijeme njegova posjeta Gospiću u povodu otkrivanja spomenika narodnom zastupniku HSS-a Karlu Brkljačićiu Kacanu u selu Trnovcu (ubijen je u atentatu 1936.) biskup Mile Bogović izložio je ideju o mogućem načinu obilježavanja obljetnice tragedije hrvatskog naroda na Krbavskom polju 9. rujna 1493. Predsjednik se suglasio da je potrebno nešto učiniti u smislu predloženoga i da će Hrvatski sabor stati iza te ideje.

12. veljače 2003. biskup Mile Bogović iznio ideju na Stalnom vijeću Hrvatske biskupske konferencije. Ideju je podržalo Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije. Nadbiskup Josip Bozanić, predsjednik Konferencije, predložio naziv: Crkva hrvatskih mučenika.

26. veljače 2003. biskup Mile Bogović i ličko-senjski župan Milan Jurković uputili dopis predsjedniku Hrvatskog sabora u kojem se izlaže ideja o izgradnji crkve i memorijalnog centra na Udbini na spomen 510. obljetnice Krbavske bitke i trećeg posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

13. ožujka 2003. predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio predstavnike Gospićko-senjske biskupije (biskup dr. Mile Bogović) i Ličko-senjske županije (dožupan dr. Darko Milinović, umjesto bolesnog župana). Predsjednik Sabora obećao je da će Saboru biti predstavljen prijedlog i da vjeruje kako će Sabor prihvatiti pokroviteljstvo projekta.

19. ožujka 2003. Predsjedništvo Hrvatskog sabora prihvatilo pokroviteljstvo 510. obljetnice bitke na Krbavskom polju. Predsjedništvo je prihvatilo inicijativu u dvije točke:

1. Prihvaća se inicijativa za obilježavanje 510. obljetnice bitke na Krbavskom polju;

2.Prihvaća se prijedlog da Hrvatski sabor bude pokrovitelj nad obilježavanjem 510. obljetnice bitke na Krbavskom polju.

Obavijest o tome Predsjedništvo Hrvatskog sabora dostavilo je Ličko-senjskoj županiji i Gospićko-senjskoj biskupiji. Dopis je potpisao potpredsjednik Hrvatskoga sabora mr. sc. Mato Arlović.

3. travnja 2003. biskup Mile Bogović izložio ideju o obilježavanju 510. obljetnice Krbavske bitke i izgradnji crkve na Udbini na plenumu Hrvatske biskupske konferencije..

Zaključak je Hrvatske biskupske konferencije da prihvaća pokroviteljstvo nad izgradnjom Crkve hrvatskih mučenika. Predsjednik HBK bit će član Glavnog odbora.

U međuvremenu je biskup Mile Bogović dobio pristanak ustanova čiji bi čelnici, uz predstavnike Gospićko-senjske biskupije i Ličko-senjske županije, ušli u Odbor za izgradnju. To su: Hrvatska biskupska konferencija (Josip Bozanić), Hrvatski sabor (Zlatko Tomčić), HAZU (Milan Moguš), Matica hrvatska (Igor Zidić) i Hrvatski institut za povijest (Milan Kruhek).

15. travnja 2003. održana u Gospiću sjednica Inicijativnog odbora koji se preimenovao u Glavni odbor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika.

Uz biskupa Milu Bogovića i župana Milana Jurkovića sjednici su pribivali svi prethodno navedeni čelnici te riječki nadbiskup Ivan Devčić (pozvan na prijedlog nadbiskupa Bozanića) i predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije Ivica Mataija. (Zamoljen za članstvo, predsjednik Hrvatske bratske zajednice se ispričao zauzetošću.) Skup se proglasio Glavnim odborom za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije su supredsjedatelji Glavnog odbora (naizmjence predsjedaju pojedinim sjednicama).

2. lipnja 2003. u prostorijama Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu održana druga sjednica Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Predsjedao Zlatko Tomčić, predsjednik Hrvatskoga sabora.

Usvojena je idejna i prostorna podloga za Crkvu hrvatskih mučenika te odobreni članovi Izvršnog odbora i pododbora.

12. lipnja 2003. u Udbini održan prvi sastanak Izvršnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Raspravljalo se o planu izrade projektnog zadatka.

19. srpnja 2003. ministar prosvjete i športa dr. Vladimir Strugar primio izaslanstvo Izvršnog odbora

U izaslanstvu su bili biskup Mile Bogović, predsjednik Izvršnog odbora akcije za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, i dr. Ante Bežen, član Izvršnog odbora. Ministar je prihvatio izdati preporuku školama za obilježavanje dana Krbavske bitke 9. rujna prigodnim satom povijesti ili pribivanjem svečanosti na Krbavskom polju, što je i učinjeno.

24. srpnja 2003. u prostorijama tajništva Hrvatske biskupske konferencije održana treća sjednica Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Predsjedao Josip Bozanić, predsjednik HBK-a.

Rasprava o projektnom zadatku za izgradnju Crkve. Prihvaćen program obilježavanja Krbavske bitke za 9. rujna. Razmotrena i prihvaćena koncepcija medijskog praćenja i obilježavanja 510. obljetnice Krbavske bitke i početka akcije izgradnje Crkve hrvatskih mučenika.

25. srpnja 2003. Održana Sveta misa na temeljima krbavske katedrale sv. Jakova Starijeg u povodu blagdana tog apostola i treće obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije.

1. – 19. rujna 2003. razgovori s predstavnicima sredstava javnog priopćavanja.

Biskup Mile Bogović i dr. Ante Bežen razgovarali su 1. rujna 2003. s glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije Mirkom Galićem u njegovu uredu o mogućnostima uključivanja tih medija u praćenje i promicanje obilježavanja Krbavske bitke i promicanje izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Sastanku su pribivali i urednici programa Nikola Kristić, Grgo Mrvica i Tonči Trstenjak. Dogovoren je izravni radio i televizijski prijenos svečanosti na Krbavskom polju 9. rujna i drugi načini praćenja. Istog dana razgovor o istoj temi vođen je s Ružicom Cigler, glavnom urednicom Večernjeg lista.

Dana 4. rujna 2003. biskup Mile Bogović, Milan Kruhek i Ante Bežen razgovarali su s glavnim urednikom tjednika Fokus Vjekoslavom Bobanom i novinarkom toga tjednika Zrinkom Jakubin o angažiranju u akciji. Dogovoreno je da Fokus bude medijski pokrovitelj akcije.

Dana 19. rujna 2003. biskup Mile Bogović razgovarao je o uključivanju Udruge Ličana u Zagrebu «Vila Velebita» u akciju izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini s predsjednikom Udruge mr. Tomislavom Tomljenovićem te dr. Antom Beženom, Slavkom Degoricijom i Katarinom Kolaković. Dogovorena je organizacija koncerta potpore akciji u «Vatroslavu Lisinskom» u Zagrebu te izdavanje posebnog broja časopisa «Vile Velebita» čiji će sadržaj biti prilozi o obilježavanju 510. obljetnice Krbavske bitke i akciji izgradnje Crkve.

4. rujna 2003. Tiskovna konferencija u prostorijama Hrvatskog sabora o obilježavanju 510. obljetnice Krbavske bitke i o početku izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Konferenciju vodili predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić i predsjednik HBK-a nadbiskup Josip Bozanić, a sudjelovao i biskup Mile Bogović.

Zlatko Tomčić iznio zamisao obilježavanja 510. obljetnice Krbavske bitke i izgradnje Crkve hrvatskih mučenika kojom će se skinuti neopravdani zaborav s važnog povijesnog događaja u hrvatskoj povijesti te izrazio zadovoljstvo što u tome surađuju Crkva i hrvatska država.

Josip Bozanić istakao važnost projekta s društvenog i crkvenog stajališta. Projekt izvlači iz zaborava jedan važan povijesni događaj, ali je usmjeren prema budućnosti. Iz Like i Udbine treba se pokrenuti novi pogled na budućnost tog kraja i cijele Hrvatske, u skladu s Papinim pozivom za usmjerenje u budućnost na osnovi pozitivnih dostignuća povijesti. U Crkvi hrvatskih mučenika okupljat će se ljudi toga kraja, cijele Hrvatske, ali i iz Europe i ostaloga svijeta te će nas ona predstavljati i prema inozemstvu.

Mile Bogović istakao osobito zadovoljstvo što je akcija prihvaćena na najvišoj državnoj i crkvenoj razini te vezu između Pape i Krbave. Na prijelazu u treće tisućljeće Papa se zabrinuo nad neodgovornošću za opće dobro i ukazao na one koji su u prošlosti ulagali živote za bolju budućnost. To i mi trebamo učiniti odajući počast na masovnom grobištu žrtava za slobodu na Krbavskom polju. Križni put na Udbini predstavljat će križni put Isusov, ali i hrvatskoga naroda. Iznio je i program svečanosti na Krbavi 9. rujna.

9. rujna 2003. Na Krbavskom polju, podno Udbine, održana Sveta misa koju je predvodio nadbiskup Josip Bozanić u koncelebraciji s ostalim hrvatskim nadbiskupima i biskupima.

Svečanom svetom misom i prigodnim programom obilježena 510. obljetnica Krbavske bitke i početak izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Propovijedali su nadbiskup Josip Bozanić i biskup Mile Bogović. Govorili su Zlatko Tomčić, Milan Jurković, Ivica Mataija i Milan Kruhek. Slavlje su izravno prenosili Hrvatska televizija i Hrvatski radio.

22. rujna 2003. U Hrvatskom institutu za povijest održan drugi sastanak Izvršnog odbora akcije za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Razmotrena povijesna i prostorna podloga lokacije Crkve hrvatskih mučenika, tekst natječajnog programa s prijedlozima Glavnom odboru za raspisivanje natječaja. Raspravljeno o izvješću o odnosima s medijima.

21. listopada 2003. održan dobrotvorni koncert za Crkvu hrvatskih mučenika u koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski» u Zagrebu u organizaciji Udruge Ličana «Vila Velebita» u Zagrebu.

Dobrotvorni koncert pod nazivom «Izgradimo Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini» imao je za svrhu prikupljanje novca za akciju izgradnje Crkve. Konkretna namjena prihoda je tiskanje jednog broj časopisa «Vila Velebita» u kojem će se objaviti sve što se dogodilo u vezi s tom akcijom do izdavanja broja, a osobito bi se opširno izložila sama ideja te obavijestilo o svečanosti na Krbavi 9. rujna 2003. Naklada časopisa namijenjena je potrebama Glavnog odbora za promicanje akcije. Koncert je u ime Udruge Ličana «Vila Velebita» otvorio dr. Ante Bežen, a o akciji izgradnje Crkve hrvatskih mučenika govorili su biskup Mile Bogović i župan ličko-senjski Milan Jurković. Pribivali su izaslanica Predsjednika Republike Katarina Trstenjak, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora dr. Ivica Kostović i dr.

28. listopada 2003. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije. Nadbiskup zadarski Ivan Prenđa određen je za predsjednika Nadzornog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika.

19. studenoga 2003. u Udbini održan sastanak stručnjaka za izradu konzervatorske podloge Udbine i Krbave. 26. studenoga ista ekipa razgledala je odgovarajući teren na Udbini. Očekuje se da će mjerodavni Konzervatorski zavod u Rijeci izdati propise koji se trebaju primijeniti kod stvaranja prostornog plana općine Udbina kako bi se zaštitili svi povijesni lokaliteti.

19. prosinca 2003. Odluka Ureda Vlade za upravljanje imovinom Republike Hrvatske o prijenosu vlasništva zemljišta bivše župne crkve u Udbini u vlasništvo Gospićko-senjske biskupije. Slijedi potpisivanje ugovora; procijenjena vrijednost terena odbit će se od državnog duga Crkvi.

12. siječnja 2004. izaslanstvo Gospićko-senjske biskupije i Ličko-senjske županije primio predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

U izaslanstvu su bili: biskup Mile Bogović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović, župan ličko-senjski Milan Jurković i član Izvršnog odbora akcije za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika dr. Ante Bežen. Predsjednik Vladimir Šeks prihvatio ulogu supredsjedatelja Glavnog odbora i suglasio se s planiranim aktivnostima.

Predsjednik Vladimir Šeks potpisao je Preporuku za medijsko praćenje i promicanje izgradnje Crkve hrvatskih mučenika, upućenu svim sredstvima javnog priopćavanja i izdavačima u Republici Hrvatskoj. Za prezentiranje i provođenje koncepcije medijskog praćenja izgradnje Crkve zaduženi su biskup dr. Mile Bogović i dr. Ante Bežen. Istu preporuku potpisao je i predsjednik HBK-a kardinal Josip Bozanić.

12. veljače 2004. treća sjednica Izvršnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Priprema materijala za raspis natječaja za izradu projekta arhitektonsko- urbanističkog idejnog rješenja Crkve hrvatskih mučenika.

30. ožujka 2004. Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o dodjeli zemljišta na kojem je nekada bila izgrađena crkva sv. Nikole na Udbini u vlasništvo Gospićko-senjskoj biskupiji.

Zemljište se Gospićko-senjskoj biskupiji dodjeljuje bez naknade zato jer je nekada bilo u vlasništvu Katoličke crkve. Na tom zemljištu gradit će se zdanje Crkve hrvatskih mučenika.

5. travnja 2004. održana četvrta sjednica Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u prostorijama tajništva Hrvatske biskupske konferencije. Predsjedao kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK-a.

Sjednici prvi put pribiva drugi supredsjedatelj, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks. Prvi put pribiva i predsjednik Nadzornog odbora, nadbiskup Ivan Prenđa. Donijeta odluka o raspisivanju natječaja za izradu arhitektonsko urbanističkog idejnog rješenja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koju su obrazložili Tomislav Premerl i Ivan Celio Cega. Na prijedlog biskupa Mile Bogovića raspravljeno o osnivanju zaklade za izgradnju Crkve. Prihvaćeno izvješće o promidžbi akcije koje je obrazložio Ante Bežen te plan dalje promidžbe. O sjednici izdano priopćenje za javnost.

17. travnja 2004. raspisan natječaj za izradu arhitektonsko urbanističkog idejnog rješenja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

23. do 29. travnja 2004. biskup gospićko-senjski Mile Bogović i ćupnik Udbine fra Nediljko Knezović boravili zajedno u SAD-u i susreli se s hrvatskim iseljeništvom u Chicagu. Bio je to prvi značajniji pohod Hrvatima u inozemstvu radi prikupljanja pomoći za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. (Vidi opširnije na str. 49-50.)

16. svibnja 2004. obilježen spomen-dan žrtava Bleiburga i Križnog puta procesijom i svečanom misom na Bleiburškom polju u Austriji. U ime pokrovitelja spomen-dana, Hrvatskoga sabora, govorio je predsjednik Vladimir Šeks, a sv. misu služio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. U svojoj propovijedi biskup Bogović povezao je žrtve Bleiburga i Krbavskog polja, kao i sve druge žrtve pale za Hrvatsku, i založio se za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika njima na spomen. (Vidi opširnije na str. 51-54.)

18. svibnja 2004. U Udbini se u 10,30 sati sastali načelnik općine Udbina Stanko Momčilović i gospićko-senjski biskup Mile Bogović radi dogovora o površinama koje prostorni plan Udbine treba predvidjeti za projekt izgradnje Crkve hrvatskih mučenika s pripadajućim objektima. Sastanku su pribivali inž. Stipe Mudrovčić, predstojnik Županijskog ureda za prostorno planiranje, donačelnici Udbine Gojko Opalić i Ivan Pešut, savjetnik za prostorni plan Kamenko Josipović, demograf dr. sc. Dane Pejnović i Sanka Vrdoljak, voditeljica tvrtke koja izrađuje prostorni plan. Sudionici smatraju da je projekt Crkve hrvatskih mučenika veoma koristan za Udbinu i cijeli kraj te da će potaknuti mnoge druge popratne gradnje (hoteli, parkirališta i dr.) što sve treba predvidjeti u planu. Biskup je naglasio da je projekt naišao na potporu u široj javnosti, ali da ne predviđa tako nagli rast aktivnosti kako njegovi sugovornici. Sada je važno da prostorni plan otvori mogućnost razvoja. Biskup je predložio da, uz suglasnost Glavnog odbora, opčinski načelnik (ili njegov zamjenik) uđe u Izvršni odbor za izgradnju Crkve. Načelnik je obečao da će u tom smislu poslati dopis predsjedniku Izvršnog odbora. Sanka Vrdoljak smatra da je potrebno Crkvu i pripadajuće objekte nazvati jednim imenom kako bi se taj naziv mogao unijeti u prostorni plan. Predložen je naziv: Memorijalni prostor "Krbava", što treba odobriti Glavni odbor.

chm-udbina.com.hr

Pročitano 3131 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 26 Veljača 2015 22:26

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina