ostani doma

Mjesto Udbina je taoc politike župana Darka Milinovića i njegovog županijskog stožera civilne zaštite Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Srijeda, 22 Travanj 2020 11:58 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Iako se ovaj portal do sada pridržavao naputaka o izvješćivanju a vezano za koronavirus ili COVID-19 glas mještana Udbine pa čak i Općine Udbina postaje sve jači a vezano za opravdano negodovanje na silom nametnutu karantenu mjesta Udbina.

Potpuno opravdano Općina Udbina na čelu sa načelnikom općine Josipom Seučekom i predsjednikom stožera civilne zaštite Općine Udbina Milanom Uzelac zatražili su već drugi puta ukidanje prisilno nametnute karantene za mjesto Udbina, čime je županijski stožer civilne zaštite dodatno stigmatizirao i oboljele i one koji nisu oboljeli iz mjesta Udbina a što evidentno koristi aktualni župan za svoju političku promidžbu.

Nadalje upitna je zakonitost odluke županijskog stožera jer i u Korenici postoji skoro identičan slučaj Udbine pa karantena nije uvedena čime se dovodi u pitanje i kriteriji po kojima postupa stožer civilne zaštite Ličko senjske županije. Župan Milinović iako nije predsjednik stožera medijski je istupao u ime županijskog stožera civilne zaštite bez koordinacije sa stožerom civilne zaštite Općine Udbina.

Iz svega ovoga možemo samo zaključiti da je mjesto Udbina u karanteni zbog medijske promocije aktualnog župana, a za ustavom zajamčena prava o slobodi kretanja nitko od aktera karantene očito nije ni pitao.

Pismo Općine Udbina i predsjednika stožera civilne zaštite Općine Udbina prenosimo sa Facebook stranice Općine Udbina:

Poštovani građani,

Nakon niza obavljenih razgovora i mailova Stožer Civilne zaštite Općine Udbina danas je uputio novi dopis Županijskom i nacionalnom Stožeru sa ciljem ukidanja karantene za području naselja Udbina i Podudbina.

Sadržaj dopisa nalazi se ispod...

--------------------------------------------------------------------

Dana 10.04.2020. godine u mjestu Udbina utvrđena je prva oboljela osoba od virusa COVID-19, da bi prije 6 dana, 17.04.2020. godine testiranjem potvrđen zadnji slučaj, tako da na današnji dan imamo ukupno 14 oboljelih u naselju Udbina.

Treba istaći da su oboljele osobe članovi 4 obitelji, te 2 pojedinca koji su bili u kontaktu s oboljelim osobama.

Dakle, može se zaključiti da je transmisija virusa uslijedila unutar „povezanih“ obitelji , te da virus nije problematičan za nadziranje i praćenje.

Ovom prilikom želimo istaći , prema našem mišljenju prilično ishitren postupak Županijskog Stožera civilne zaštite koji je neposredno nakon potvrđivanja 5

slučajeva zaraze, po hitnom postupku donio Zaključak o proglašenju karantene za naselje Udbina.

Nadalje, Zaključak se donosi na temelju članka 12. Poslovnika o radu Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, a u kome ne piše ništa slično što bi upućivalo na bilo kakvu nepogodu ili ugrozu stanovništva u određenom području. (Stoga se možemo zapitati zašto npr. Općina Plitvička Jezera nakon 5 pozitivnih slučajeva nije stavljena u karantenu?!)

Dakle, Zaključak je donesen bez bilo kakvih nama predočenih kriterija i procjena.

Također je čudno da u postupku donošenja Zaključka o karanteni nije kontaktiran Stožer CZ Općine Udbina, u smislu upoznavanja sa istim i mjerama za provedbu istog, odnosno provedbe restriktivnih aktivnosti u obavljanju osnovnih životnih aktivnosti stanovnika naselja.

Načelnik Općine i Načelnik Stožera CZ Općine Udbina nakon istog, obavili su kroz razgovore te pisane poruke niz pokušaja radi obrazloženja, a i postupanja u novonastaloj situaciji, no bez konkretnih rezultata.

Naš dojam i zaključak je da se u posljednjih 11 dana od proglašenja karantene za sve na Udbini pita Županijski stožer i policija, bez naznake ukidanja, a prije toga i proglašenja karantene.

Dakle, uz konstataciju da je predmetni Zaključak donesen nemušto (bez obrazloženja) i ishitreno, treba istaći niz štetnih posljedica koje su istim uzrokovane, a što Vam je prethodno putem e-mail pošte dostavljeno i predugačak je popis da ih sada nabrajamo.

I na kraju moramo nažalost konstatirati da je proglašenjem karantene Općini Udbina nanijeta nepopravljiva šteta u svakom pogledu, te da će isto imati za posljedicu i bitno narušene odnose između Općine i onih koji su Zaključak donijeli i provode ga .

Stoga, molimo da se proglašena karantena što prije ukine, budući da smo uvjereni da za isto postoje svi odgovarajući uvjeti.

S poštovanjem,

Načelnik Općine: Josip Seuček, mag. ing.

Načelnik Stožera CZ : Milan Uzelac, dipl. ing. Agr

Tekst napisao M.A.

Pročitano 3032 puta

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina