ostani doma

07.08.1995. godine u veličanstvenoj VRA “Oluja“ oslobođena je Udbina Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Petak, 07 Kolovoz 2015 13:14 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Udbina, na današnji dan prije točno 22 godine, pripadnici hrvatskih oružanih snaga ZP-a Gospić oslobodili su Udbinu od srpskih paravojnih postrojbi i na taj način raspršili snove o zločinačkoj tvorevini “SAO Krajini“. Udbina je oslobađanjem od srpskih paravojnih postrojbi postala sastavni dio ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske.

07.08.1995. godine ostati će zapisan zlatnim slovima u povijesti Udbine jer je sa tim danom omogućen povratak Hrvata kojima je od 1942. godine to bilo zabranjeno.

Tijek operacije “Oluja“ na dan 07.08.1995.godine

Srpske snage na Banovini pristaju na pregovore o predaji 21. korpusa SVK. Zbog toga su bila zaustavljena borbena djelovanja, ali general Stipetić stavlja izvan snage zapovijed o prekidu vatre zbog toga što srpska strana zavlačenjem nastoji izvući što veći dio 39. korpusa s prostora Banovine preko Dvora na područje BiH.

Snage 2. gardijske brigade nastavljaju napade u smjeru Maja – Klasnić – Žirovac – Dvor. Tu nailaze na veći otpor neprijatelja koji nastoji čuvati odstupnicu neprijateljskoj koloni koja se povlači prema BiH iz Vojnića i Vrginmosta preko Velikog i Malog Obljaja. Dio snaga 151. brigade djeluje na smjeru Kostajnica – Dvor, dolazi do Dvora, ali zbog jakog otpora neprijatelja odbačeni su sjeverno i sjeveroistočno od tog gradića.

Četvrtog dana Oluje snage ZP Karlovca oslobađaju čitav prostor Korduna, mjesta Krnjak, Vojnić, Turanj i Tušilović, te izbijaju na granicu s BiH.

Snage ZP Gospića oslobađaju Udbinu, dio se spaja sa 5. korpusom Armije BiH na prostoru Plješivice, a do kraja dana 3. bojna 9. gardijske brigade i 128. domobranska pukovnija ulaze u Donji Lapac gdje se spajaju sa specijalcima koji su već oslobodili taj gradić. Sedmog kolovoza izbijaju na državnu granicu s BiH pokraj rijeke Une. Specijalci MUP-a u Udbini se spajaju sa snagama ZP Gospića, dok drugi dio snaga uz topničku potporu ovladava Gornjim i Donjim Lapcem, a treći dio specijalaca drži perivoje Malovan – Otrić. U poslijepodnevnim satima specijalci ovladavaju zapadnom obalom rijeke Une u Kulen Vakufu.

M.A.

Pročitano 8966 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 06 Kolovoz 2017 18:53

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina